• Boek 6 Artikel 82 (6:82 BW)

    Ingebrekestelling

    1. Het verzuim treedt in, wanneer de schuldenaar in gebreke wordt gesteld bij een schriftelijke aanmaning waarbij hem een redelijke termijn voor de nakoming wordt gesteld, en nakoming binnen deze termijn uitblijft.
    2. Indien de schuldenaar tijdelijk niet kan nakomen of uit zijn houding blijkt dat aanmaning nutteloos zou zijn, kan de ingebrekestelling plaatsvinden door een schriftelijke mededeling waaruit blijkt dat hij voor het uitblijven van de nakoming aansprakelijk wordt gesteld.

    Toelichting

    Artikel 6:82 BW van het Burgerlijk Wetboek (BW) regelt de ingebrekestelling. Een ingebrekestelling is een schriftelijke verklaring waarin de schuldeiser de schuldenaar sommeert om alsnog binnen een redelijke termijn zijn verplichtingen na te komen. Het doel van de ingebrekestelling is om de schuldenaar in verzuim te stellen en de gevolgen van het verzuim in werking te laten treden. In deze juridische toelichting zal ik ingaan op de betekenis en de vereisten van de ingebrekestelling zoals bedoeld in artikel 6:82 BW.

    Wat is een ingebrekestelling?

    De ingebrekestelling is een belangrijk instrument voor de schuldeiser om de schuldenaar in gebreke te stellen en zo het verzuim te laten intreden. Het is een formele mededeling waarmee de schuldeiser de schuldenaar erop wijst dat hij tekortschiet in de nakoming van zijn verplichtingen en dat nakoming binnen een redelijke termijn wordt geëist. Het is van essentieel belang dat de ingebrekestelling voldoet aan bepaalde vereisten om rechtsgeldig te zijn.

    Ten eerste moet de ingebrekestelling schriftelijk worden gedaan. Dit betekent dat de mededeling op papier of elektronisch moet worden vastgelegd. Een mondelinge mededeling is niet voldoende om een geldige ingebrekestelling te vormen. Het schriftelijk karakter zorgt voor bewijsbaarheid en duidelijkheid.

    Ten tweede moet de ingebrekestelling een duidelijke verklaring bevatten waaruit blijkt dat de schuldeiser de schuldenaar in gebreke stelt. Het moet expliciet worden vermeld dat nakoming binnen een redelijke termijn wordt geëist. Hierbij moet ook worden aangegeven wat de specifieke tekortkoming of wanprestatie is waarop de ingebrekestelling betrekking heeft.

    Daarnaast moet de ingebrekestelling een redelijke termijn stellen voor nakoming. Wat als een redelijke termijn wordt beschouwd, kan afhangen van de omstandigheden van het geval, zoals de aard van de verbintenis, de gebruiken in de branche en eventuele eerdere afspraken tussen partijen. Een redelijke termijn moet de schuldenaar voldoende tijd geven om alsnog zijn verplichtingen na te komen.

    Verder moet de ingebrekestelling ook de mededeling bevatten dat de schuldeiser aanspraak maakt op de wettelijke gevolgen van het verzuim. Dit betekent dat de schuldeiser dreigt met het instellen van rechtsmaatregelen, zoals het vorderen van schadevergoeding, nakoming, ontbinding of opschorting van zijn eigen verplichtingen.

    Verzending van een ingebrekestelling

    Het is van belang dat de ingebrekestelling op de juiste wijze wordt verzonden en ontvangen door de schuldenaar. Het is raadzaam om de ingebrekestelling per aangetekende post of per deurwaardersexploot te verzenden, zodat er bewijs is van ontvangst. Als de schuldenaar de ingebrekestelling ontvangt, begint deredelijke termijn voor nakoming te lopen. De schuldenaar krijgt dan de gelegenheid om alsnog binnen die termijn zijn verplichtingen na te komen.

    Gevolgen van een ingebrekestelling

    Als de schuldenaar na de ingebrekestelling niet binnen de gestelde redelijke termijn alsnog nakomt, treedt het verzuim in. Dit heeft diverse gevolgen voor de schuldenaar:

    1. Schadevergoeding: De schuldenaar is in beginsel verplicht om de schade te vergoeden die de schuldeiser als gevolg van het verzuim heeft geleden.
    2. Nakoming: De schuldeiser heeft het recht om nakoming van de verbintenis te vorderen. De schuldenaar kan dan alsnog binnen een redelijke termijn de verbintenis nakomen.
    3. Ontbinding: De schuldeiser kan de overeenkomst ontbinden als de tekortkoming van de schuldenaar van voldoende ernst is en nakoming blijvend onmogelijk is geworden of de tekortkoming dusdanig ernstig is dat van de schuldeiser niet kan worden verwacht dat hij de overeenkomst in stand laat.
    4. Opschorting: Als de schuldenaar in verzuim is, heeft de schuldeiser het recht om zijn eigen prestatie op te schorten totdat de schuldenaar alsnog nakomt.

    Het is belangrijk om te benadrukken dat de ingebrekestelling een cruciale stap is voordat de schuldenaar in verzuim kan worden gesteld. Het niet voldoen aan de vereisten van een ingebrekestelling kan ertoe leiden dat het verzuim niet intreedt en de gevolgen van verzuim niet van toepassing zijn.

    Kortom, artikel 6:82 BW regelt de ingebrekestelling. Een ingebrekestelling is een schriftelijke verklaring waarin de schuldeiser de schuldenaar sommeert om binnen een redelijke termijn zijn verplichtingen na te komen. De ingebrekestelling moet voldoen aan vereisten zoals schriftelijkheid, een duidelijke verklaring, een redelijke termijn en de mededeling van de wettelijke gevolgen van verzuim. Na een geldige ingebrekestelling kan het verzuim intreden en krijgt de schuldenaar te maken met de gevolgen zoals schadevergoeding, nakoming, ontbinding en opschorting. Het is van essentieel belang om de vereisten voor een ingebrekestelling zorgvuldig na te gaan en eventuele procedures correct te volgen om de gevolgen van verzuim te benutten.

    Jurisprudentie

    Raad van State, 5 december 2012, ECLI:NL:RVS:2012:BY5083
    Een ingebrekestelling als bedoeld in artikel 6:82 BW moet als zodanig herkenbaar zijn.

    Hoge Raad, 1 oktober 2010, ECLI:NL:PHR:2010:BM9625
    De Hoge Raad behandeld stapsgewijs de verschillende aspecten van een ingebrekestelling.