Airbnb-verhuur extreem gestegen: tips om een boete te voorkomen!

2 mei 2017

Sinds 2002 maakt de Airbnb-verhuur in Amsterdam een stormachtige ontwikkeling door. Vandaag bericht onder meer de NOS dat het gebruik van Airbnb in Amsterdam over 2016 met maar liefst 125% is gegroeid. Er werden in totaal bijna 1,7 miljoen Airbnb-overnachtingen geboekt. Dat blijkt uit onderzoek van Colliers International en Hotelschool The Hague. Ook zijn er in 2016 door de gemeente Amsterdam meer boetes voor illegale Airbnb-verhuur uitgedeeld.

32.000(!) appartementen en kamers

Ook het aantal beschikbare appartementen en kamers op Airbnb is meer dan verdubbeld. In 2015 werden ongeveer 15.000 appartementen of kamers voor Airbnb-verhuur in Amsterdam aangeboden, in 2016 ruim 32.000. Meer dan 35% van deze accommodaties wordt aangeboden door verhuurder die meerdere appartementen of kamers aanbieden. De onderzoekers maken hieruit op dat een (aanzienlijk) deel van het aanbod van Airbnb-verhuur in Amsterdam in handen is van professionele verhuurders.

Airbnb-verhuur in Amsterdam

Begin dit jaar heeft Airbnb met de gemeente Amsterdam een overeenkomst gesloten. Doel van deze overeenkomst is om verantwoorde en duurzame vakantieverhuur te bevorderen en illegale hotels juist te bestrijden. De overeenkomst is op 1 januari 2017 van kracht geworden en loopt tot en met 31 december 2018. De afspraken tussen Airbnb en Amsterdam zijn uniek in Europa en gelden als een voorbeeld voor steden overal ter wereld.

Sinds 1 januari zijn er geautomatiseerde limieten ingesteld die ervoor zorgen dat woningen niet meer dan 60 dagen worden verhuurd. Wanneer een accommodatie langer wordt aangeboden, kan de advertentie worden geschorst, gepauzeerd tot het einde van het kalenderjaar of definitief worden verwijderd.

Ook introduceerde Airbnb een dagteller op het host dashboard, zodat verhuurders hun verhuuractiviteiten kunnen volgen. Daarnaast biedt Airbnb een meldpunt voor iedereen die specifieke zorgen of klachten wil uiten over een verhuurde woning. Dit meldpunt staat los van het meldpunt van de gemeente dat al langer openstaat.

Verder zijn er belangrijke afspraken gemaakt over het delen van informatie tussen Airbnb en de gemeente.

Hoge boetes voor illegale Airbnb-verhuur

Zoals gezegd is ook het aantal boetes voor illegale Airbnb-verhuur in Amsterdam in 2016 sterk gestegen. De inspectie door de gemeente Amsterdam is verder opgeschroefd. De verwachting is dat de gemeente de inspectiecapaciteit nog verder zal vergroten. Sinds april 2016 speurt de gemeente ook online naar illegale vakantieverhuur.

Een boete voorkomen

De kans op een (hoge) boete wordt dus steeds groter, maar hoe kun je zo’n boete voorkomen? Advocaat Marius Schricker van Blenheim Advocaten schreef in een leuke blog vijf tips om een boete te voorkomen:

Toestemming

Als je je woning voor Airbnb-verhuur wilt aanbieden, is het in de eerste plaats van groot belang hiervoor toestemming te krijgen. Een appartementseigenaar moet voor toestemming naar zijn Vereniging van Eigenaars (VvE). Een huurder heeft in de regel toestemming van de verhuurder nodig.

Persoonlijke spullen

Bij een inspectie zijn (vooral) andere aspecten van belang. Het is aan te raden persoonlijke spullen in het appartement ‘achter te laten’. Zo lijkt het immers alsof het appartement permanent wordt bewoond. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke foto’s en kleding. Voor toezichthouders is het dan duidelijk dat er geen sprake is van constante Airbnb-verhuur.

Een volle koelkast

Ook verdiend het aanbeveling om de koelkast niet helemaal leeg achter te laten. In veel rapporten maken toezichthouders melding van een lege koelkast bij aankomst van de huurders. Een (enigszins) gevulde koelkast vormt, zo blijkt, een belangrijke aanwijzing voor toezichthouders.  Zo voorkom je dat wordt geconcludeerd dat sprake is van bedrijfsmatige verhuur.

Huurders informeren

Onder het mom: voorkomen is beter dan genezen. Als je huurders vooraf informeert over (eventuele) inspecties door de gemeente, kun je een hoge boete voorkomen. Toezichthouders hebben voordat zij een pand mogen betreden namelijk toestemming nodig. Als er geen toestemming wordt gegeven, moeten zij een machtiging voor binnentreden hebben. Zonder een machtiging kan een controle dan überhaupt niet worden uitgevoerd!

Lees de hele blog van advocaat Marius Schricker hier.

Geschreven door