Bierfiets in het centrum, verbieden of omarmen?!

8 mei 2017

De bierfiets: een steeds bekender fenomeen in de binnenstad van Amsterdam. Maar niet iedereen is enthousiast. Al in 2015 werd de petitie ‘wegmetdebierfiets‘ ruim 6500 keer ondertekend, en aangeboden aan het stadsbestuur. Burgemeester Eberhard van der Laan wees op 28 september 2016 in een aanwijzingsbesluit een groot deel van de binnenstad aan, waar groepsfietsen (lees: de bierfiets) verboden zijn. Het besluit zou op 1 januari 2017 in werking treden, maar is (nog) steeds niet van kracht. Wat is er aan de hand?

Voorzieningenrechter

Enkele exploitanten van bierfietsen stapten na het besluit van de burgemeester naar de voorzieningenrechter in Amsterdam. Zij zijn bang dat door het besluit van de burgemeester hun faillissement dreigt.

Het besluit is gebaseerd op artikel 2.17A van Amsterdams APV. Volgens de burgemeester is het noodzakelijk om het gebruik van de bierfiets terug te dringen, vanwege (grote) hinder en (geluids)overlast.

Volgens de exploitanten is artikel 2.17A van de APV onverbindend, omdat de bepaling in strijd is met de Wegenverkeerswet 1994. Zij stellen dat artikel 2.17A van de APV ten onrechte taken om het verkeer te reguleren aan de burgemeester toekent, terwijl deze bevoegdheid toekomt aan het college van B&W, op grond van artikel 18 Wegenverkeerswet 1994.

Volgens de voorzieningenrechter is inderdaad niet de burgemeester, maar het college van B&W bevoegd om het verkeer te reguleren. De burgemeester heeft daarom – zo oordeelt de rechter – ten onrechte verkeersbelangen aan zijn besluit ten grondslag gelegd. Hij is echter niet bevoegd om de bierfiets in delen van Amsterdam de toegang te verbieden.

Onvoldoende gemotiveerd

De burgemeester kan de bierfiets alleen op grond van de openbare orde in (delen van) het centrum) verbieden. Hoewel het besluit ook berust op schending van de openbare orde, schiet de motivering van de burgemeester, volgens de rechter, in zoverre tekort.

Volgens de rechter heeft de burgemeester, onder meer, onvoldoende stilgestaan bij de belangen van de exploitanten. Ook zijn de cijfers waarop de burgemeester zijn besluit baseert, volgens de rechter, mogelijk onjuist of gebaseerd op voor de openbare orde niet relevante gegevens.

De voorzieningenrechter is daarom van oordeel dat het Aanwijzingsbesluit onvoldoende draagkrachtig is gemotiveerd.

De bierfiets

Het besluit om de bierfiets te verbieden is daarom (nog) niet van kracht. Voor veel inwoners van Amsterdam blijft de bierfiets daarom een doorn in het oog. De verwachting is dat de burgemeester het hier niet bij laat zitten. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd!

Over dit onderwerp schreef Roos de Grave van Wieringa Advocaten een leuke en interessante blog. Lees haar blog hier.

De hele uitspraak van de voorzieningenrechter vindt je hier.

Geschreven door